Laser It Challenge 4: IRIS-camera - mal voor fietstandwiel

Welkom bij deze aflevering van de Epilog Laser It Challenge. Is het mogelijk om met het IRIS-camerasysteem mallen en sjablonen te maken?

 1. We beginnen met het plaatsen van een zwart stuk karton en het kettingblad op het werkoppervlak onder de Fusion Edge-camera. Het gebruik van een stuk zwart, mat karton zorgt voor een groot contrast tussen het metalen kettingblad en de achtergrond, wat belangrijk is voor een goede automatische tracering in een latere fase.

  zwart karton voor kettingblad

 2. Vervolgens gebruiken we de Auto Focus-functie om de IRIS-camera scherp te stellen op het kettingblad voor het vastleggen van beelden op ware grootte.

  sluit het deksel en focus het kettingblad

 3. Om een beeldopname met de IRIS-camera te maken, opent u de Job Manager en klikt u op het pictogram Camera-opties in de rechterbovenhoek

  klik op het camerapictogram rechts bovenin

 4. Selecteer de optie Overhead Video om de live videofeed van de IRIS-camera te openen.

  selecteer de overhead video

 5. De Overhead camera-feed biedt een beeld van bovenaf op het werkoppervlak en omvat een Automatische instelling voor helderheid en contrast.

  We kunnen de Automatische functie ook uitschakelen en de helderheid en het contrast handmatig aanpassen voor een aangepast resultaat.

  In dit voorbeeld hebben we de instelling Automatisch uitgeschakeld en de helderheid en het contrast aangepast om een contrastrijk resultaat te bereiken tussen het zwarte karton en het metalen kettingblad.

  handmatige helderheid contrast

 6. Nu de helderheid en het contrast zijn geoptimaliseerd om de afbeelding vast te leggen, selecteren we de knop Achtergrondafbeelding kopiëren om de IRIS-cameraweergave naar het klembord op de computer te kopiëren.

  kopieer de achtergrondafbeelding naar het klembord

 7. In CorelDRAW plakken we deze vastgelegde afbeelding in een nieuw document van 24” x 12”, vervolgens klikken we op de afbeelding en selecteren we Bitmap bewerken om de afbeelding in Corel PHOTO-PAINT te openen, waar nog een paar aanpassingen zullen worden gedaan.

  plak de achtergrondafbeelding naar coreldraw

  klik met de rechtermuisknop op de afbeelding en selecteer edit bitmap

  open de afbeelding in corel photo paint

 8. Selecteer de Crop Tool in de Toolbox links en teken een bijgesneden vak rond het kettingblad met een comfortabele marge aan de buitenkant.

  selecteer de crop-tool

 9. Nu gaan we de tanden van ons kettingblad wat netter maken met behulp van de Eraser-tool. Dit zorgt voor een Vectortracering van veel betere kwaliteit als we terugkeren naar CorelDRAW.

  schoonmaken van de tanden van het kettingblad

 10. Selecteer de Eraser-tool in de Toolbox links en begin met klikken op en wissen van eventuele grijze pixels die u op de puntjes van de tanden van het kettingblad ziet.

  selecteer de eraser-tool

  schoonmaken van de tanden van het kettingblad

  De wisser heeft een paar opties om de grootte en vorm te vergroten, maar voor dit voorbeeld passen de standaard instellingen perfect bij de curve op het uiteinde van elke tand van het kettingblad.

 11. Zodra alle tanden van het kettingblad zijn opgeschoond, gebruiken we de optie Invert Colors in PHOTO-PAINT om de kleuren in de vastgelegde afbeelding te inverteren.

  Selecteer in de Menubalk bovenaan het scherm Image > Transform > Invert Colors om de afbeelding te inverteren.

  inverteer de kleuren van de afbeelding

  inverteer de kleurresultaten

 12. We gaan nu de achtergrond van onze afbeelding verwijderen, die nu grijs is, door het gebruik van de Magic Wand Mask-tool. Klik en houd de Rectangle Mask-tool ingedrukt in de Toolbox links en selecteer de Magic Wand Mask-tool in de opties.

  magic wand mask

 13. Klik op de zwarte kettingbladafbeelding om een selectie van het kettingblad te creëren. Daarna klikt u met de rechtermuisknop op de selectie en selecteert u Apply Smart Selection to Mask in het menu.

  klik op het zwarte kettingbladoppervlak

  pas smart selection op het mask toe

 14. Als laatste stap voordat we teruggaan naar CorelDRAW voor onze vectortracering inverteren we onze mask-selectie om door op de optie Invert Mask te klikken in de Standaard menubalk bovenin het scherm.

  inverteer de selectie naar de achtergrond

 15. Druk vervolgens op Delete om de achtergrond te verwijderen.

  druk op delete om de achtergrond te verwijderen

 16. Om onze afbeelding af te ronden en terug te keren naar CorelDRAW, klikken we op de knop Finish Editing in de Standaard menubalk bovenaan het scherm en selecteren we Yes wanneer er wordt gevraagd om de wijzigingen naar de bitmap op te slaan

  bewerken voltooien

  ja om wijzigingen op te slaan

 17. Nadat PHOTO-PAINT onze opslag heeft voltooid, gaan we over naar CorelDRAW om een vectortracering te maken van onze net aangepaste bitmapafbeelding.

  terug in coreldraw

 18. Terug in CorelDRAW met onze afbeelding geselecteerd, selecteren we de knop Trace Bitmap in de eigenschappenbalk bovenaan het scherm en selecteren we Outline Trace > Low Quality Image in de opties om de PowerTrace-functie van CorelDRAW te openen.

  traceer bitmap powertrace

  powertrace-functie

 19. We beginnen met het selecteren van het tabblad Color rechts bovenin PowerTrace en vervolgens stellen we onze Color Mode in op RGB en Colors op 2. Deze instellingen vereenvoudigen de vectortracering van de afbeelding en leveren een zwart-witresultaat op.

  colortab optie

  stel kleur in op rgb en kleuren op 2

 20. Vervolgens gaan we naar het tabblad Settings voor een aantal aanpassingen aan onze Detail- en Smoothing-instellingen.

  powertrace instellingentabblad

 21. We stellen het Detail in op 100 en de Smoothing op 31 en klikken vervolgens onderin het scherm op OK.

  powertrace instellingen detail smoothing ok

 22. De PowerTrace-functie is niet perfect voor alle vectortraceringsprojecten, maar voor deze zwart-witconversie en ons voorbeeld werkt het erg goed. Afhankelijk van verschillende factoren, zoals helderheid en contrast, DPI van de bitmapopname en belichting, moet u wellicht experimenteren met verschillende PowerTrace-instellingen om de resultaten te bereiken die u hier ziet.

  powertrace voordelen tracering

 23. Zodra onze vectortracering is afgerond, maken we een kopie van onze resultaten en verplaatsen die naar de zijkant van ons document voor gebruik in een latere fase.

  kopie apart gezet voor latere stap

 24. Om onze mal voor de kettingbladen te maken, hebben we alleen de omtrek van het kettingblad nodig. Om de omtrek van het kettingblad te isoleren, klikken we met de rechtermuisknop op onze vectorgroep, selecteren we Break Apart uit de menu-opties, selecteren de binnenste gaten van het kettingblad die we niet nodig hebben en drukken op Delete.

  breek de curve

  kettingblad gevulde versie

 25. Nu de omtrek van het kettingblad is geïsoleerd, gaan we een mal creëren met 4 kolommen en 2 rijen met kettingbladgaten.

  4x2 matrix van kettingbladonderdelen

 26. Een korte opmerking hier: het inschakelen van Alignment en Dynamic Guides in het View-menu in CorelDRAW maakt het uitlijnen en creëren van onze matrix van malgaten in de volgende stappen gemakkelijker.

  uitlijning dynamic guides

 27. Om onze malmatrix te creëren, beginnen we met het selecteren van de vorm van het kettingblad. Terwijl we de Shift-toets ingedrukt houden, slepen we een kopie onder het origineel en drukken we op de spatiebalk om een duplicaat te creëren. Verwijder vervolgens de extra kopie.

  duplicaat kettingblad 1e kolom

 28. Nu selecteren we de twee kettingbladafbeeldingen en herhalen we het proces tot we een sjabloon van 4 x 2 kettingbladvormen hebben gecreëerd, die de gaten in onze mal zullen worden.

  4x2 voor laatste plaatsing kettingblad

 29. Selecteer nu alle kettingbladvormen en klik vervolgens in het Color Palette rechts in het scherm met de rechtermuisknop op Black en vervolgens op None om het kettingblad een zwarte omtrek zonder kleurvulling te geven.

  uitlijning zwarte vulling en klik none

  snijcontouren voor het snijden van mallen

 30. We zijn nu klaar om onze kettingbladmal af te drukken en uit te snijden met de laser. We stellen onze laserprocesinstellingen in voor geribbeld karton. Er zijn veel verschillende materialen geschikt voor maltoepassingen, zoals hout, acryl, graveerbaar plastic en karton. Geribbeld karton is een geweldig materiaal voor een mal voor eenmalig gebruik omdat het goedkoop en makkelijk te verkrijgen is.

 31. We beginnen dit deel van ons project door het bestand af te drukken naar de Epilog Software Suite.

  druk de uitsnijding van de kettingbladmal af om te laseren

 32. Binnen de Epilog Software Suite passen we de volgende instellingen aan:

  Graveerinstellingen
  Machine: 60 watt CO2 Fusion Edge 12
  Procestypevector Snelheid25% vermogen100% Frequentie50%
  (Controleer de aanbevolen materiaalinstellingen in de handleiding van uw machine.)

  Vervolgens drukken we het bestand af naar de laser.

  software suite instellingen

 33. Bij de laser laden we ons vel geribbeld karton van 24” x 12” op het oppervlak van het lasersysteem links bovenin, sluiten we het deksel, focussen het materiaal en drukken we op de knop Go om te beginnen met snijden.

  laden karton op oppervlak

  lasersnijden kettingblad mal karton

 34. Nadat deze taak is voltooid, verwijderen we alle onnodige uitsparingen van het oppervlak en plaatsen we de mal terug op het laseroppervlak.

  verwijder het overtollige lasergesneden karton

 35. Nu is het tijd om de kettingbladonderdelen voor te bereiden op het graveren.

 36. Als we een Epilog Fiber Laser zouden gebruiken, zouden we rechtstreeks op het kettingblad kunnen markeren, maar voor dit voorbeeld gebruiken we de Enduramark-metaalmarkeringsspray voor CO2-lasers, een metaalmarkeringsproduct dat onze Fusion Edge met CO2-laser de mogelijkheid geeft om blanke metalen componenten en onderdelen te markeren.

  metalen onderdelen fiber referentie

  enduramark co2 metaalmarkeringsspray

 37. We leggen de onderdelen van het kettingblad op een vel karton en bestrijken de onderdelen vervolgens grondig met de Enduramark Black Spray totdat het onderdeel gelijkmatig is bedekt met een enkele laag metaalmarkeringsspray.

  spray op de onderdelen aanbrengen

 38. Zodra de metaalmarkeringsspray droog is, plaatsen we de kettingbladonderdelen in onze mal ter voorbereiding op lasermarkering.

  spray enduramark op onderdelen in mal bij machine

 39. Terug in CorelDRAW hebben we ons malbestand alvast als sjabloon gebruikt om ons markeerbestand uit te lijnen en te dupliceren naar de ruimtes in onze mal waar we onderdelen hebben ingesteld.

  coreldraw-sjabloon definitief bestand

 40. Het beeldmateriaal dat we voor de kettingbladen gebruiken, bevat een serienummer, een datamatrixcode, een logo en een kettingbladbeschrijvingstekst.

  bestandsconfiguratie en beeldmateriaal

 41. Met ons beeldmateriaal klaar voor gebruik selecteren we alleen het artwork dat we voor de taak gaan afdrukken.

  beeldmateriaal geselecteerd om af te drukken

 42. Vervolgens selecteren we Print in het File-menu bovenin het scherm en klikken we op de knop Selection in de Print range-opties. Voor we afdrukken, kunnen we aan de rechterkant controleren of we alleen het beeldmateriaal afdrukken dat naar de Software Suite is geselecteerd. Vervolgens drukken we op Print.

  selectie-optie om af te drukken

 43. In de Epilog Software Suite laten we het Process Type op Engrave staan en passen we de omtrekken aan voor:

  Graveerinstellingen
  Machine: 60 watt CO2 Fusion Edge 12
  DPI600 Snelheid30% vermogen100% DitheringpatroonStucki GraveerrichtingVanaf de onderkant
  (Controleer de aanbevolen materiaalinstellingen in de handleiding van uw machine.)

  Vervolgens klikken we op de Print-knop en sturen we de markeringstaak naar de laser.

  instellingen software suite enduramark markering

 44. Bij de laser focussen we de laser op onze kettingbladen en beginnen we de taak door op Go te drukken.

  druk op go om de taak te starten

  graveervoorbeelden

  gravering cermark

  gravering cermark

 45. Als de taak afgerond is, spuit u het kettingblad met water schoon en veegt u de overtollige markering weg om de uiteindelijke markering en het eindproduct te onthullen.

  veeg overtollige markering weg spuit met water

 46. En daar is hij dan: een kettingbladmal en beeldmateriaalsjabloon gecreëerd met behulp van het IRIS-camerasysteem en Corel's Graphic Software Suite. Daarna hebben we het onderdeel gemarkeerd met een Epilog Fusion Edge-lasermachine en Enduramark.

  kartonnen mal

  beeldmateriaalsjabloon

  uiteindelijke gegraveerde onderdelen

 47. We hopen dat deze tips en technieken u helpen bij uw volgende laserproject. Bedankt voor het kijken en tot de volgende keer.


Interesse in een lasergraveermachine van Epilog Laser? Vul het formulier op deze pagina in en ontvang een brochure met onze volledige productlijn en snijvoorbeelden. Voor meer informatie kunt u ook onderstaand nummer bellen.


Telefoon: 030-7602998

Vraag gratis brochure & voorbeelden aan

Ontvang brochures, voorbeelden en meer informatie van ons of uw lokale distributeur.

*
*
*
*
help desk software