Reliëfstempels voor leer lasergraveren met MDF en acryl

Een leuke manier om uw lasermachine te gebruiken en een uniek resultaat op leer te behalen.

Welkom terug in de Epilog Studio! In dit projectoverzicht verdiepen we ons in het lasergraveren van MDF en acryl om stempels te maken voor het maken van reliëfdrukken in leer. Bekijk de bovenstaande video of lees hieronder verder over het project om te zien hoe we MDF en acryl kunnen gebruiken om stukken leer te bedrukken.

Met een Epilog Laser-apparaat kunt u heel opvallende en duidelijke graveringen direct op leer aanbrengen (bekijk onze pagina over Leer voor meer informatie). De hier getoonde stempeltechniek vormt echter een geweldig alternatief met een heel ander resultaat. Door met een stempel op leer te persen, blijven de oppervlakte en de structuur van het materiaal grotendeels behouden. Deze methode is bovendien een snel en goed alternatief voor handmatig snijwerk, CNC-processen en 3D-stempels.

Voorbereiden van de illustraties

We beginnen het proces met een handvol voorgesneden stukken leer en enkele van tevoren gemaakte illustraties. Deze fase komt u vast bekend voor, vooral als u al eens eerder grafische elementen voor een lasermachine klaar hebt gemaakt. Onze grafische elementen zijn zwart-wit; de zwarte gedeelten geven aan waar de laser moet worden geactiveerd. We graveren het materiaal rondom onze logo's en tekst weg, zodat de afbeeldingen overblijven en het 'hogere' deel van de stempel vormen.

Het belangrijkste waar u wat betreft de afbeeldingen voor dit project rekening mee moet houden is dat u deze in spiegelbeeld maakt. Als de stempel vervolgens op een materiaal wordt gedrukt, levert dat een omgekeerd beeld op. Als we de afdruk op de stukken leer op de juiste manier willen weergeven, moeten de afbeeldingen op de stempel dus worden gespiegeld.

We hebben er in dit geval gemakshalve voor gezorgd dat onze stempels dezelfde grootte en vorm hebben als onze stukken leer. Dat is niet noodzakelijk, maar zo kunnen we de stempels later wel beter uitlijnen. Omdat de randen van de stempels samenvallen met de randen van de stukken leer, kunnen we ze goed op elkaar afstemmen en zorgen dat de afbeeldingen correct afgedrukt worden. Het leuke van een laser is dat we de stempels in elke grootte of vorm kunnen snijden, zodat we gebruiksvriendelijke, gepersonaliseerde stempels kunnen maken voor welk aantal producten dan ook.

Het afdrukken van de stempels

We used our latest machine for this project, a 120-watt Fusion Pro 48. This machine comes with our built-in IRIS™ camera system, which makes it very easy for us to simply click-and-drag and copy-and-paste the artwork onto our material. This is a very convenient feature of the Fusion Pro, but this project could certainly be achieved with any of our machines.

Graveerinstellingen
Machine: 120 watt CO2 Fusion Pro
DPI600 Snelheid40% vermogen100%
(Controleer de aanbevolen materiaalinstellingen in de handleiding van uw machine.)

Vervolgens hebben we onze MDF- en acrylplaten afgeplakt om het oppervlak van het materiaal te beschermen. We adviseren vooraf gemaskeerde materialen te gebruiken of een eigen maskering aan te brengen op het oppervlak dat u graveert en waarop u de stempels snijdt. Dit is niet vereist, maar maakt het proces veel eenvoudiger omdat er minder hoeft te worden schoongemaakt na het graveren. Het helpt ook om het oppervlak van de stempel te beschermen tegen krassen tijdens het schoonmaakproces, zodat het oppervlak perfect glad blijft en er geen bramen van de stempel op de stukken leer achterblijven tijdens het aanbrengen van de reliëfdruk.

Extra diepte realiseren

We moeten ervoor zorgen dat de verhoogde gebieden van onze stempels diep zijn, zodat de achterkanten van de stempels (de oppervlakken waar we het materiaal hebben weggehaald) geen indruk in het leer achterlaten als we de stempel in het leer drukken. Om deze diepte te realiseren, hebben we de stempels nog een tweede keer gegraveerd. De resulterende diepte is sterk afhankelijk van het vermogen van uw laser en het soort materiaal dat u gebruikt voor de stempels. Voor ons systeem van 120 watt waren twee graveergangen ruim voldoende. Als u een laser met een lager wattage hebt, kan een derde gang mogelijk nodig zijn.

Ook het materiaal waarop u de reliëfdruk aanbrengt is een factor van belang. Als u een dikker materiaal hebt en/of een diepere indruk wilt, moet u zorgen dat de hogere elementen dik genoeg zijn om een dergelijke diepe indruk achter te laten. Als u echter een dun materiaal hebt, dat een dunnere indruk vereist, dan is de dikte van uw stempel minder belangrijk.

Als u meerdere gangen uitvoert, adviseren we u om de focus van uw laser, afhankelijk van de brandpuntsafstand van de lens van uw machine, iets aan te passen voordat u een nieuwe gang uitvoert. Omdat u een deel van het materiaal hebt verwijderd, kunt u de tafel iets omhoog plaatsen om te zorgen dat uw laser goed op het te graveren oppervlak gericht blijft. Dat levert het beste resultaat op. De benodigde aanpassing is afhankelijk van de hoeveelheid materiaal die werd verwijderd. Dat hangt weer samen met het wattage en het materiaal. De aanpassing zal hoe dan ook waarschijnlijk minimaal zijn.

Snijden en schoonmaken

Na het graveren snijden we onze stempels uit.

Snij-instellingen
Machine: 120 watt CO2 Fusion Pro
Snelheid12% vermogen100% Frequentie100%
(Controleer de aanbevolen materiaalinstellingen in de handleiding van uw machine.)

Doordat we veel materiaal hebben gegraveerd om onze gewenste diepte te bereiken, zijn onze stempels nogal vuil. We nemen ze mee terug naar de gootsteen om die resten weg te boenen.

We adviseren u om de MDF-stempel zo min mogelijk aan water bloot te stellen tijdens het schoonmaken. MDF absorbeert en grote hoeveelheden water kunnen defecten veroorzaken. Onze stempel werd slechts kort aan water blootgesteld en bleef lange tijd goed, maar de gebruiksduur kan verschillen. U kunt extra voorzichtig zijn en uw MDF-stempel schoonmaken met een droge of vochtige borstel.

Als we klaar zijn, verwijderen we ook de beschermlaag.

Onze stukken leer drenken

De laatste voorbereidende stappen bestaan uit het weken van de stukken leer. Dit is misschien niet voor elk materiaal nodig, maar we hebben opgemerkt dat het leer veel soepeler wordt en dat het drukproces beter gaat als we het vóór bewerking eerst in water drenken. Dat duurt overigens niet lang: in dit geval hebben we ons leer ongeveer een minuut in water geweekt.

Reliëfdruk aanbrengen

Tijd om de stempels te testen.

Om een mooie, diepe indruk te krijgen, moeten we de stempel heel stevig in het leer drukken. We gebruiken daar verschillende klemmen voor, maar een bankschroef werkt ook prima. We gebruiken een paar houtblokken om onze materialen tegen de klemmen te beschermen en om de druk gelijkmatig te verdelen.

We passen deze druk kort maar ook weer niet te kort toe (een paar minuten moet voldoende zijn). Daarna maken we de klemmen los en bekijken we ons resultaat.

Zoals u ziet, leverden zowel het MDF als acryl uitstekende resultaten op met deze stukken leer. Beide materialen lieten een markering van hoge kwaliteit achter. Experimenteer daarom gerust met de materialen die u gebruikt. Acryl is duurder, maar door doorzichtig acryl te gebruiken, konden we de afbeeldingen door het materiaal heen op onze stempel zien. Dat maakte het gemakkelijker om onze afbeeldingen goed uit te lijnen. U kunt ook hout of Delrin proberen en als u een fiberlaser gebruikt, is zelfs metaal mogelijk.

We hebben voor de afwerking wat leerconditioner op onze stukken leer met reliëfdruk aangebracht. Dat leverde gelijk wat meer contrast op. Als u met onbewerkt leer werkt, is het ook de moeite waard om leerverf te overwegen. De mogelijkheden zijn echt onbeperkt: geef uw creativiteit alle ruimte.

Nu we klaar zijn, hebben we een paar heel opvallende patches met reliëfdruk. Misschien zou u in eerste instantie niet denken dat ze afkomstig zijn van een laser, maar het is écht waar! Als u een lasermachine tot uw beschikking hebt of er een wilt aanschaffen, biedt dit project hopelijk inspiratie voor meer manieren waarop lasers kunnen worden ingezet. Tot het volgende project. Veel laserplezier!

Hebt u interesse in de geweldige projecten die u met een lasermachine kunt maken? Vul het formulier op deze pagina in en ontvang een brochure met onze volledige productlijn en snijvoorbeelden. Voor meer informatie kunt u ook onderstaand nummer bellen. Onze vakkundige verkoopmedewerkers hebben samen tientallen jaren ervaring en kunnen u helpen bepalen wat u nodig hebt om te beginnen.


Telefoon: 030-7602998

help desk software