Stadsplattegronden lasersnijden en -graveren (CorelDRAW)

Informatie over het maken en voorbereiden van stadsplattegronden in CorelDRAW om te lasersnijden en -graveren.

Lasergegraveerde of -gesneden stadsplattegronden zijn gemakkelijk te maken en kunnen snel uitgroeien tot een interessante nieuwe aanvulling op uw populaire lasergegraveerde en -gesneden producten. Maak uw eigen lokale stadsplattegronden en lasergraveer ze op snijplanken, marmeren tegels en kleine tafeltjes of maak lasergesneden versies van papier, hout of acryl, of hang ze op als wanddecoratie. De mogelijkheden en combinaties van materialen zijn eindeloos!

Opmerking: deze tutorial is ook beschikbaar voor Adobe Illustrator.

Beeld stadsplattegrond vastleggen

 1. Maak om te beginnen op snazzymaps.com een eigen kaart om te lasergraveren of -snijden. Een account aanmaken is niet vereist, maar als u verschillende kaarten voor klanten of vrienden wilt maken, kunt u met een account kaarten en aangepaste stijlen bewaren voor later gebruik. Bovendien is het helemaal gratis!

 2. Op de website Snazzy Maps klikt u boven in het scherm op de knop 'Build a map'.

 3. Nu gaan we een aangepaste kaart maken. Klik om te beginnen onder 'Style' op de knop 'Choose a Snazzy Maps style'.

 4. In het zoekveld typt u Epilog en vervolgens klikt u op de zoekknop.

 5. Selecteer de stijl 'Epilog Laser – Laser Cut Maps' in het resultatengedeelte door op de optie te klikken en vervolgens onder aan de pagina op 'Apply Style' te klikken.

 6. Klik nu op de optie 'Size & Location' in het 'Build a Map'-paneel.

 7. In het gedeelte 'Size' wijzigt u de optie 'Height' in 100%.

 8. Klik in het gedeelte 'Center Location' op de knop 'Or search for a location' onder de coördinaten voor latitude en longitude.

 9. Vul de plaatsnaam in en druk op de entertoets of selecteer uw plaats uit de vervolgkeuzelijst.

 10. In het gedeelte 'Zoom Level' stelt u de 'Zoom' in op 13 en klikt u vervolgens op 'Apply Changes'. Misschien moet u dit aanpassen aan de totale grootte van de stad waarmee u werkt en de uitsnede die u uiteindelijk wilt. U kunt het 'Zoom Level' later aanpassen door het scrollwiel van uw muis op de kaart te gebruiken.

 11. Voor deze kaart hebben we het gedeelte 'Markers' niet nodig, maar we bespreken een handige toepassing die u misschien van pas komt. Klik op het gedeelte 'Markers' voor een korte rondleiding en ideeën voor het gebruik ervan.

 12. Het gedeelte 'Markers' bevat een 'Name', een 'Location' en een 'Icon'-stijl waarmee u zelf locaties op uw kaart kunt aangeven. Zo zouden we markeringen kunnen toevoegen voor thuis, favoriete restaurants, een trouwlocatie enzovoorts om een kaart te personaliseren.

 13. Klik op 'Cancel' om het gedeelte 'Marker' te verlaten.

 14. Klik vervolgens op 'Advanced Settings'.

 15. De meeste instellingen in dit gedeelte hebben betrekking op het gebruik van kaarten op een website, dus de meeste kunt u negeren. Klik in het gedeelte 'Controls' op het keuzerondje naast 'Hide all controls'. Dat maakt het gemakkelijker om een afbeelding van de kaart vast te leggen. Klik vervolgens op 'Apply Changes'.

 16. Klik nu op de knop 'Hide Panel' aan de rechterkant van het 'Build a Map'-paneel.

 17. Nu zijn we klaar om een afbeelding van de kaart vast te leggen, waarmee we later in CorelDRAW een vectortracering gaan maken.

 18. Open het Knipprogramma in Windows.

 19. Selecteer de optie 'New'.

 20. Klik en sleep de muis vanaf de bovenkant van de kaart op het scherm om een knipselopname (schermafbeelding) van de kaart te maken.

 21. Klik vervolgens op de optie 'opslaan' (schijfpictogram) boven in het scherm.

 22. Geef het bestand een naam, kies in de 'Save as type'-vervolgkeuzelijst de optie '.PNG' en klik op 'Save'. (Opmerking: de bestandsindeling '.PNG' levert de beste afbeelding zonder veel compressie op voor de vectortracering in CorelDRAW.)

 23. Tot slot gaan we de kaart voorbereiden voor het lasergraveren of -snijden met uw Epilog Lasersysteem. We gebruiken CorelDRAW om een vectortracering van onze schermafbeelding te maken en daar een kader en een plaatsnaam aan toe te voegen.

Vectortracering - CorelDRAW (Windows)

 1. Open CorelDRAW, maak een nieuwe pagina en selecteer de optie 'Import Image' in de vervolgkeuzelijst 'File' boven in het scherm (Ctrl + I).

 2. Gebruik de 'Import'-bestandsbrowser om naar de kaart te gaan die u in de vorige stappen hebt gemaakt. Klik op de afbeelding om die te selecteren en klik dan op de knop 'Import'.

 3. Klik ergens op de pagina om de afbeelding binnen het werkgebied te plaatsen.

 4. Vervolgens converteren we de rasterafbeelding naar een vectorafbeelding met de 'Line Art'-instellingen van de 'Trace Bitmap'-functie. Terwijl de kaart geselecteerd is, klikt u boven in het scherm in de eigenschappenbalk op 'Trace Bitmap' > 'Outline Trace' > 'Line Art' als traceerstijl.

 5. Wijzig de volgende opties in het instellingenpaneel aan de rechterkant van het PowerTrace-venster:

  1. Stel 'Detail' in op maximaal

  2. Laat 'Smoothing' op 25 staan, dat is de standaard voor een 'Line Art'-tracering

  3. Laat de 'Corner smoothness' op 0 staan (ook de standaardwaarde)

  4. Schakel 'Delete original image' in

  5. Schakel 'Remove background' in

  6. Schakel 'Specify color' in, klik op de pipettool rechts ervan en klik op iets wits in het 'Raster Preview'-venster aan de linkerkant.

  7. Schakel 'Remove color from entire image' in

  8. Schakel 'Merge adjacent objects' in

  9. Schakel 'Remove object overlap' in

  10. Schakel ook 'Group objects by color' in

 6. Klik nu op het tabblad 'Colors' om het 'Colors'-paneel te openen.

 7. In de vervolgkeuzelijst 'Color Mode' kiest u 'Black and White'.

 8. Als de tracering klaar is, klikt u op OK om de vectortracering te voltooien.

 9. Nu gaan we een kader toevoegen, tekst toevoegen en alle objecten combineren.

 10. Wijzig om te beginnen het formaat van uw pagina en illustratie in de uiteindelijke grootte die u wilt graveren of snijden met uw Epilog Laser. We gaan een rand toevoegen aan de buitenkant van de illustratie en de tekst van de kaart vastmaken aan de onderkant zodat we ongeveer 5 centimeter vrijhouden rond de illustratie.

 11. Teken een rand rond de kaart door met de 'Rectangle tool' te klikken en slepen. U kunt ook uw illustratie selecteren, de shifttoets ingedrukt houden en dubbelklikken op de 'Rectangle tool' om automatisch een rechthoek rond uw kaart te tekenen.

 12. Nu gaan we het optiepalet 'Outline Pen' openen. Terwijl de rand nog geselecteerd is, dubbelklikt u op de 'Outline Pen'-tool in de rechterbenedenhoek van CorelDRAW.

 13. In het venster 'Outline Pen'...

  1. Stel de 'Line Width' in op de gewenste randdikte, bijvoorbeeld 0,75 inch.

  2. Naast 'Position' selecteert u het positiepictogram 'Outside'.

  3. Klik op OK.

 14. Nu gaan we de rand omzetten naar een object. Terwijl de contour nog geselecteerd is, klikt u boven in het scherm op de menuoptie 'Object' en vervolgens op 'Convert Outline to Object (Ctrl + Shift + Q)'.

 15. Gebruik nu de 'Pick'-tool om zowel de kaart als de rand te selecteren en klik vervolgens op de optie 'Weld' die in de eigenschappenbalk boven in het scherm verschijnt.

 16. Nu we het kaartgedeelte klaar hebben, gaan we tekst toevoegen, een kader rond de tekst plaatsen en die twee combineren met de rest van de kaart.

 17. Gebruik om te beginnen de 'Text'-tool om uw plaatsnaam in hoofdletters te typen. Een versmald vet lettertype past goed bij de stijl van deze lasergesneden kaart en daarom kiezen we 'Helvetica Condensed Black' voor dit voorbeeld.

 18. With your text typed out and your font selected, move your text up to slightly overlap the bottom of your frame, then resize the text so that there is around .5” to 1” of space from the inside border on the left and right side of your text.

 19. Kopieer en plak de tekst, en klik en sleep de kopie naar de zijkant. We gaan de kopie gebruiken om de staart van de komma te maken die in de volgende stap met het frame wordt gecombineerd.

 20. Maak de tekst definitief door de tekst te converteren naar 'Curves'. Klik boven in het scherm op de menuoptie 'Object' en vervolgens op 'Convert to Curves (Ctrl + Q)'.

 21. Met de 'Rectangle'-tool gaan we nu het kader rond de tekst maken. Terwijl de tekst geselecteerd is, gebruiken we de automatische contourfunctie die we in de vorige stap hebben gebruikt. Houd de shifttoets ingedrukt en dubbelklik op de 'Rectangle'-tool om een rechthoek rond de tekst te maken.

 22. Klik op de 'Outline Pen'-tool in de rechterbenedenhoek van CorelDRAW. Stel de 'Width' van de lijn in op 0,75 inch, kies naast 'Position' deze keer voor 'Inside' en klik op OK.

 23. Wijzig het formaat van de rechthoek zodat die overlapt met de onderrand van het kader rond de kaart en een beetje overlapt met de onderkant van de tekst 'DENVER, CO'.

  (Opmerking: als u 'Dynamic Guides' inschakelt in het 'View'-menu boven in het scherm, dan kunt u in deze stap het tekstkader gemakkelijker uitlijnen met het kaartkader.)

 24. Converteer de lijn nu naar een object door op 'Object' te klikken en in de vervolgkeuzelijst op 'Convert Outline to Object (Ctrl + Shift + Q)' te klikken.

 25. Nu gaan we alle objecten combineren voor de uiteindelijke stadsplattegrond. Gebruik de 'Pick'-tool om alle objecten voor de kaart te selecteren en klik op de optie 'Weld' in de eigenschappenbalk boven aan de pagina.

 26. Vervolgens gaan we de staart van de komma herstellen die aan de onderkant van het kader is vastgemaakt. Selecteer de kopie van de plaatsnaam die in een eerdere stap is gemaakt en verwijder alles behalve de komma. Converteer de komma naar 'Curves' door boven in het scherm op 'Object' te klikken en in de vervolgkeuzelijst 'Convert to Curves (Ctrl + Q)' te selecteren.

 27. Nu de komma geconverteerd is, kunnen we de delen van de komma bewerken die niet meer nodig zijn voor de volgende stap. Terwijl de komma nog geselecteerd is, klikt u op de 'Shape Tool (F10)'.

 28. Dubbelklik met de 'Shape Tool' op de drie knooppunten waaruit het bovenste deel van de komma bestaat, zodat dat verwijderd kan worden.

 29. Klik en sleep de staart van de komma vervolgens tot vlak onder de komma in de tekst 'Denver, CO'.

 30. Selecteer de kaart en de staart van de komma met behulp van de 'Pick'-tool en klik op de optie 'Back minus front' die in eigenschappenbalk boven in het scherm verschijnt.

 31. Nu is de illustratie klaar om gegraveerd te worden. U kunt de illustratie geschikt maken om te snijden door een 'Hairline'-contour toe te voegen en de zwarte opvulling te verwijderen.Geïnteresseerd in een Epilog Laser-machine? Vul het formulier op deze pagina in en ontvang een brochure met onze volledige productlijn en snijvoorbeelden. Voor meer informatie kunt u ook onderstaand nummer bellen.


Telefoon: 030-7602998

Vraag gratis brochure & voorbeelden aan

Ontvang brochures, voorbeelden en meer informatie van ons of uw lokale distributeur.

*
*
*
*
help desk software