Waarom de industriële sector overstapt op lasergraveren

Ontdek welke voordelen Epilogs lasermarkeringssystemen de industrie bieden.

Metalen platen in een Epilog Fusion M2-machine

De mogelijkheid om specifieke objecten aan te passen, intellectueel eigendom te beschermen en betere veiligheidsmaatregelen toe te passen, leidt tot de groei van lasergraveren voor industriële toepassingen.

Buiten kleine bedrijven die hun artikelen willen voorzien van een logo of een specifiek merk biedt lasergraveren in de industrie de mogelijkheid om items permanent te markeren, wat een extra controle mogelijk maakt op namaakproducten en replica's.

Lasergraveren is een proces waarbij een laserstraal fysiek een toplaag van materiaal verwijdert, waardoor reliëf ontstaat en een voor het oog zichtbare afbeelding gevormd wordt. In het geval van fiberlasers wordt de laser gegenereerd door intens licht van diodes naar de uiteinden van glasvezelkabels te sturen die zijn voorzien van het zeldzame element ytterbium. De energie uit het licht van de diodes wordt geabsorbeerd door het ytterbium in de glasvezelkabels en vervolgens afgegeven in de vorm van fotonen die zich door de optische kabels verplaatsen. De fotonen die de optische kabels verlaten, creëren de laserstraal op een golflengte van 1062 nm. Dit proces is snel en de meeste lasergraveermachines werken met vrijwel alle soorten metaal en vele technische kunststoffen.

Een van de grootste sectoren in de industriële markt voor lasergraveren is die van de identificatie en beveiliging. Hier is lasergraveren ideaal voor creditcards, identiteitsbewijzen, vertrouwelijke documenten en andere items waarvoor strengere beveiligingsmaatregelen nodig zijn. Voor identiteitsbewijzen worden meerdere lagen toegepast, zodat de pigmentkleur van de onderste lagen gewijzigd kan worden zonder de transparante toplaag te beïnvloeden. Dit garandeert een fraudebestendig product met hoogwaardige afbeeldingen en tekst, dat traceerbaar en niet te vervalsen is en aangepast kan worden aan de eisen van elke organisatie.

3-jaw chuck, gemarkeerd met een fiberlaser van Epilog
ID-markering, gemaakt met een fiberlaser van Epilog

Maar dit is slechts het begin van de mogelijkheden van lasergraveren voor industrieën die hun bedrijfsvoering willen verbeteren. Lasergraveren kan worden gebruikt voor het graveren of etsen van serienummers, tijdstempels, onderdeelnummers, componentlabels, streepjescodes, datamatrixcodes, merken en branchespecifieke codes. Lasergraveren biedt een zeer hoogwaardige markering die gemakkelijk kan worden gelezen door streepjescodescanners, RFID-scanners en andere hulpmiddelen voor het bijhouden van voorraden.

Het is duidelijk dat lasergraveren is uitgegroeid tot een belangrijk instrument in de identificatie van onderdelen, het beheren en bijhouden van voorraden, het weergeven van veiligheidsinstructies en waarschuwingen, en het voorkomen van verlies en schade.

Daardoor ontdekken veel nieuwe industriële sectoren, zoals robotica, 3D-printen, voorraadbeheer, financiële dienstverlening, beveiliging, de overheid en de autobranche, lasergraveren als middel om een extra beveiligingslaag toe te voegen.

Voordelen van lasergraveren

Het gebruik van Epilog Laser-systemen voor het graveren van industriële markeringen biedt een aantal voordelen.

Ten eerste kan een fiber- of Galvo-systeem bijna alle blanke en gecoate metalen graveren, zoals roestvrij staal, gereedschapsstaal, messing, koper, nikkel, silicium, titanium, aluminium en nog veel meer. Wat voor soort metaal een fabriek ook gebruikt voor het maken van specifieke onderdelen, een fiber- of Galvo-systeem kan het zeker markeren.

Plank met onderdelen

Ten tweede kunt u zowel afzonderlijke items als een tafel vol onderdelen lasergraveren. Afhankelijk van het formaat van het item en de grootte van de tafel kunnen er honderden items tegelijkertijd lasergegraveerd worden. Dit is vooral van belang bij het snel maken van ID-kaarten of graveren van streepjescodes op bepaalde onderdelen.

Tot slot kan het graveren van grote onderdelen omslachtig en moeilijk zijn. Maar sommige machines, zoals de Fusion M2 40 fiberlasergraveerder van Epilog Laser, kunnen zelfs de grootste onderdelen en gereedschappen tot 40 x 28 x 12,25 inch graveren.

De juiste machine vinden

De lasergraveerders die het meest worden gebruikt voor de industriële sector zijn de eerdergenoemde fiberlasersystemen of Galvo-systemen, die primair ontworpen zijn voor het markeren van blanke metalen. Galvo-systemen lasergraveren doorgaans sneller, maar zijn over het algemeen kleiner.

De nieuwe G2 van Epilog Laser is het eerste Galvo-lasersysteem dat over een groter werkoppervlak kan lasermarkeren zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit of indexering van producten nodig te hebben. De G2 is een luchtgekoelde, gepulseerde fiberlaser die met hoge snelheid graveert binnen een instelbaar graveergebied van maximaal 24 x 24 inch.

Bij traditionele Galvo-systemen waren gebruikers beperkt tot een klein werkoppervlak met een vast scherpstelbereik, óf ze moesten over de veiligheidsmiddelen beschikken om een open laser van klasse IV in hun bedrijf te kunnen gebruiken. De Epilog Laser G2 maakt een eind aan deze beperkingen door de focale lengte en de scherpte van de straal aan te passen met een lenstechnologie die dynamisch scherpstelt, zodat zelfs de grootste onderdelen veilig kunnen worden gegraveerd.

Epilog Laser G2 met geopende deuren

Hoewel fiberlasersystemen niet zo vlug zijn als Galvo-systemen, bieden ze een royale werkruimte en zijn daardoor ideaal voor het markeren van een tafel vol onderdelen of componenten.

Fiberlasers zijn verkrijgbaar met diverse tafelgroottes en kunnen snel hoge aantallen objecten tegelijk markeren op bijna elk metaal of technisch plastic

Beginnen met graveren

Of u nu een extra beveiligingslaag nodig hebt om fraude te voorkomen of uw intellectueel eigendom te beschermen, of sneller streepjescode of andere identificatielabels op bepaalde onderdelen wilt graveren, Epilog Laser levert machines die het productieproces versnellen, gemakkelijk te gebruiken zijn en geen zwaar werk of langdurige training vereisen.

Als u meer informatie over de industriële lasersystemen van Epilog wilt, kunt u contact met ons opnemen voor een demonstratie door de distributeur bij u in de buurt om te zien welke optie voor uw situatie het beste is.Zou een laser u kunnen helpen bij uw industriële markeertaken? Vul het formulier op deze pagina in en ontvang een brochure met onze volledige productlijn en snijvoorbeelden. Voor meer informatie kunt u ook onderstaand nummer bellen.


Telefoon: 030-7602998Vraag gratis brochure & voorbeelden aan

Ontvang brochures, voorbeelden en meer informatie van ons of uw lokale distributeur.

*
*
*
*


help desk software