Hoe lasers namaak kunnen tegengaan

Lasermarkeringen kunnen kwetsbare bedrijfstakken helpen beschermen.

Een mal met gegraveerde identificatielabels

Vervalsingen komen in alle soorten en maten voor in de wereld van de elektronica. Ze vormen een bedreiging voor elke schakel in de productieketen, van fabrikant tot leverancier tot eindgebruiker. Het is ook een groeiend probleem volgens een rapport uit 2017 van de International Trademark Association (INTA) en de International Chamber of Commerce, waaruit blijkt dat de wereldwijde economische schade van vervalsingen en privacyschendingen tegen het jaar 2022 kan oplopen tot $ 2,3 biljoen, plus nog eens $ 1,9 biljoen als gevolg van indirecte sociale en economische gevolgen.

Er zijn natuurlijk middelen om namaak tegen te gaan, zoals het vergelijken van onderdelen met online gegevensbestanden, alleen gerenommeerde leveranciers gebruiken enzovoorts. Maar er is waarschijnlijk geen middel tegen namaak zo direct en tastbaar als het graveren van unieke, identificeerbare markeringen in originele onderdelen, bijvoorbeeld met een systeem van Epilog Laser.

Metalen onderdeel gegraveerd met CerMark in een CO2-lasermachine van Epilog.
Metalen boor gegraveerd met CerMark in een CO2-lasermachine van Epilog.

Een van de waardevolste toepassingen van lasergraveren is de mogelijkheid om een naam, serienummer, bedrijfslogo of andere identificatie permanent toe te voegen aan vrijwel alle denkbare materialen, waaronder veel van de materialen die vaak worden gebruikt in de productie van elektronica. Dankzij de hoge resolutie (maximaal 1.200 dpi) van de graveersystemen van Epilog kunnen dit soort hoogwaardige merken ook op heel kleine schaal worden aangebracht. Zo kan alles gemarkeerd worden, van mobiele telefoons en bedrijfslaptops tot printplaten, silicium wafers en halfgeleiders.

Behalve branding op maat bieden Epilog-systemen ook ondersteuning voor unieke identificatiecodes in de vorm van streepjescodes, datamatrixcodes en voor mensen leesbare tekst. Deze codes zijn vereist voor de identificatie, traceerbaarheid en verantwoording van aankopen door de Amerikaanse overheid en kunnen rechtstreeks worden toegepast op een individueel onderdeel of een niet-verwijderbaar label van een product. In de Europese Unie vormen CE-markeringen de standaard om aan te geven dat een product voldoet aan de basiseisen. Deze zijn vereist voor een grote verscheidenheid aan productgroepen, waaronder elektronica, en kunnen ook door een Epilog-systeem worden geproduceerd.

CE-markering
Kleine printplaten, gegraveerd met een fiberlasermachine van Epilog.

Namaak is vandaag de dag een ingewikkeld probleem voor fabrikanten waar geen simpele, eenduidige oplossing voor bestaat. Maar het gebruik van een lasersysteem in de productieketen kan een elegante, kosteneffectieve manier zijn om bezittingen veiliger, componenten betrouwbaarder en bedrijven stabieler te helpen maken. Bovendien is een goede integratie van het systeem een belangrijke stap op weg naar een veiligere wereld.

Als u meer informatie wilt over het maken van identificatiemarkeringen met een lasermachine, kunt u contact met ons opnemen voor een demonstratie door de distributeur bij u in de buurt.Hulp nodig bij het bestrijden van namaak in uw branche? Een lasermachine zou de oplossing kunnen zijn. Vul het formulier op deze pagina in en ontvang een brochure met onze volledige productlijn en snijvoorbeelden. Voor meer informatie kunt u ook onderstaand nummer bellen.


Telefoon: 030-7602998

Vraag gratis brochure & voorbeelden aan

Ontvang brochures, voorbeelden en meer informatie van ons of uw lokale distributeur.

*
*
*
*


help desk software