Glazen versus metalen CO2-laserbuizen

Waarom worden Epilog Laser-machines gemaakt met luchtgekoelde, metalen laserbuizen?

Een rek met metalen CO2-laserbuizen van Epilog Laser

Als u de aankoop van een CO2-lasermachine overweegt, moet u met een aantal dingen rekening houden. Een van de belangrijkste verschillen tussen de diverse systemen die op de markt zijn, is het soort laserbuis dat de machine als laserbron gebruikt. De twee opties die u het vaakst zult tegenkomen, zijn watergekoelde glazen buizen en luchtgekoelde metalen buizen. Epilog Laser-machines zijn uitgerust met metalen buizen. Bovendien gebruiken we voor onze buizen hoogwaardige keramische componenten. Laten we eens kijken naar zowel glazen als metalen buizen en waarom wij denken dat metalen buizen beter zijn.

Glazen laserbuizen

Watergekoelde glazen buizen zijn vaak een verleidelijke optie, voornamelijk vanwege de lagere kosten. Om te beginnen kosten de glazen buizen zelf minder. Bovendien wordt hun laserstraal geproduceerd door de gasmoleculen met gelijkstroom in beweging te brengen en dat is een relatief goedkoop proces. Glazen buizen produceren ook kwalitatief goede laserstralen die prima kunnen lasersnijden. Maar glazen laserbuizen hebben ook een aantal nadelen.

Bijna alle glazen buizen moeten watergekoeld worden. Omdat glas een slechte warmtegeleider is, is er circulerend water nodig om warmte af te voeren. Zonder waterkoelingssysteem zou een glazen laserbuis oververhit raken en onbruikbaar worden. Zo'n koelsysteem zorgt voor hogere kosten en heeft extra ruimte nodig. Ook zijn er dan meer zwakke punten waarbij u rekening moet houden bij het onderhoud.

Een glazen CO2-laserbuis.

De noodzaak voor een waterkoelingssysteem brengt ook grote veiligheidsrisico's met zich mee. De wisselstroom die het CO2-gas in de glazen laserbuis exciteert werkt met een zeer hoog voltage. Een dergelijk voltage in combinatie met een waterkoelingssysteem kan dodelijke gevolgen hebben als er iets misgaat.

Het excitatieproces met wisselstroom beperkt de snelheid waarmee de laserbuis kan pulseren. Een laser graveert niet met een constante straal, maar pulseert vele malen per seconden tijdens de verplaatsing over het materiaal. Laserbuizen met wisselstroomexcitatie pulseren minder frequent. Dat leidt tot aanzienlijk lagere graveersnelheden en mindere graveerkwaliteit.

Een glazen laserbuis van dichtbij.

Houd ook rekening met de mogelijk kortere levensduur van glazen buizen die geëxciteerd worden met wisselstroom. Glas is van nature kwetsbaarder dan metaal en loopt dus een hoger risico op schade tijdens het transport of de installatie. Het grootste risico bij glazen buizen is dat het excitatieproces met wisselstroom de optiek en elektroden van de buis bombardeert met ionen, wat zorgt voor een groter risico op slijtage in de loop van de tijd. De meeste glazen buizen hebben een garantie van slechts 6 maanden. Als een glazen laserbuis het na die periode begeeft, moet u doorgaans een geheel nieuwe laserbuis kopen, wat meer kosten en afval met zich meebrengt.

Metalen laserbuizen

Het enige nadeel van metalen laserbuizen is hun hogere prijs. Maar die prijs biedt u geruststelling met betrekking tot prestaties, duurzaamheid, veiligheid en formaat.

Een metalen CO2-laserbuis in een Epilog Laser-machine.

De metalen en keramische CO2-laserbuizen van Epilog zijn luchtgekoeld en gebruiken radiofrequente wisselstroom voor de excitatie van hun gas. Voor de temperatuurbeheersing zijn alleen ventilatoren nodig, die rechtstreeks in onze machines ingebouwd zijn. Dat maakt niet alleen kleinere machines mogelijk, maar neemt ook de noodzaak (en kosten) van extra apparatuur weg en beperkt het aantal onderdelen dat onderhoud nodig heeft. Bovendien voorkomt het veiligheidsproblemen met waterkoeling bij hoge voltages.

Het excitatieproces met RF zorgt ervoor dat de laser sneller pulseert, wat een hogere graveersnelheid en een meer gedetailleerde gravure oplevert. Metalen buizen zijn ook duurzamer en gaan veel langer mee dan glazen buizen.

Productiefaciliteit van Epilog Laser

Bij Epilog Laser maken we onze machines met luchtgekoelde metalen en keramische CO2-laserbuizen om onze klanten systemen met de best mogelijke prestaties te bieden. Bovendien worden al onze buizen geleverd met twee jaar garantie, zodat eventuele uitzonderlijke problemen moeiteloos verholpen kunnen worden. En in die zeldzame gevallen kunnen we onze metalen laserbuizen vaak herstellen, zodat ze niet vervangen hoeven te worden.

Met glazen buizen kunt u kwalitatief goede lasersnijresultaten bereiken voor een lage prijs. Met metalen buizen behaalt u niet alleen lasersnij- en lasergraveerresultaten van de allerhoogste kwaliteit, maar kunt u er bovendien op vertrouwen dat de laser langer meegaat, sneller graveert en veel veiliger is.

Elke situatie en elk budget is uniek. Het is belangrijk om uit te zoeken welke lasermachine en laserbuis de beste optie voor u en uw bedrijf is. Naar onze mening legt investeren in een luchtgekoelde metalen buis de basis voor succes op de lange termijn. Epilog Laser bestaat al 30 jaar en we hebben u graag aan boord!

Wilt u meer weten over onze machines en laserbuistechnologie? Vul het formulier op deze pagina in en ontvang een brochure met onze volledige productlijn en snijvoorbeelden. Voor meer informatie kunt u ook onderstaand nummer bellen. Onze vakkundige verkoopmedewerkers hebben gezamenlijk tientallen jaren ervaring en kunnen u helpen uit de vele opties te kiezen.


Telefoon: 030-7602998

Vraag gratis brochure & voorbeelden aan

Ontvang brochures, voorbeelden en meer informatie van ons of uw lokale distributeur.

*
*
*
*
help desk software