Acht factoren die bijdragen aan de groei van lasergraveren

Toegankelijkheid, nieuwe markten en andere factoren maken de laserbranche gezonder dan ooit.

Gepersonaliseerde, gegraveerde houten minihonkbalknuppels.

Lasergraveren werd ooit beschouwd als een proces dat alleen gebruikt werd door industriële bedrijven voor het markeren van onderdelen en gereedschappen, of door prijzenwinkels voor het personaliseren van prijzen en trofeeën. Maar dankzij talloze kleine bedrijven en de opkomst van de makerbeweging is lasergraveren vandaag de dag uitgegroeid tot een winstgevende branche die slechts een kleine investering vereist om in te stappen.

In de afgelopen vijf jaar is de markt voor lasergraveren flink gegroeid en werd in 2016 volgens marktonderzoekbureau IBIS World een samengestelde jaarlijkse groei gerealiseerd van 5,5 procent. Deze groei wordt veroorzaakt door een toenemende vraag van klanten naar het aanpassen en personaliseren van producten als smartphones, tablets, bestek, hout, metaal en andere materialen. Bovendien gebruiken bedrijven lasers voor hun eigen toepassingen, zoals het aanpassen van promotieartikelen, beloningen voor werknemers en interne bewegwijzering.

De omzet en het aantal verkochte apparaten zullen de komende vijf jaar naar verwachting blijven toenemen, doordat lasergraveren beter beschikbaar en goedkoper wordt. Dankzij productlijnen zoals de Zing-serie van Epilog Laser en de aanhoudende groei van het vrij besteedbare inkomen kunnen kleine bedrijven generieke producten uniek maken.

Andere factoren die bijdragen aan de toenemende vraag naar lasergraveren variëren van een toegenomen belangstelling voor personalisatie en betere toegankelijkheid tot de opkomst van de makerbeweging, branding en nieuwe toepassingsgebieden voor graveren.

Factor 1: meer aandacht en belangstelling voor personalisatie

Als u de afgelopen vijf jaar af en toe een bezoek hebt gebracht aan e-commercesite Etsy, dan hebt u kunnen zien hoe lasergraveren is gegroeid. Het personaliseren van artikelen is een manier geworden om zoiets eenvoudigs als een stel champagneglazen voor een bruiloft te veranderen in een persoonlijk, betekenisvoller geschenk.

Een simpele zoekopdracht op "lasergegraveerd" levert op Etsy tal van aanbieders op die een overvloed aan gepersonaliseerde producten verkopen, zoals sieraden, bruiloftsglazen, knutselspullen, tassen, computerbenodigdheden, gepersonaliseerde hondenhalsbanden en -penningen, houten artikelen, bierglazen, pennen, gereedschap, golftees en nog veel meer.

Roestvrijstalen beugelflessen gemarkeerd met CerMark

Met de toenemende populariteit van eenmansbedrijven is lasergraveren voor bedrijven die snuisterijen en talloze andere artikelen verkopen, een manier geworden om zichzelf te onderscheiden van de concurrentie. Veel adverteerders op Etsy leveren zelfs een pure lasergraveerservice. Daarmee kunt u een artikel opsturen om er een logo, naam of afbeelding van uw keuze op te laten graveren.

In het bedrijfsleven kan lasergraveren een persoonlijk tintje geven aan populaire elektronische apparaten die met miljoenen tegelijk geproduceerd worden en veel mensen dus al hebben. Het graveren van eigen afbeeldingen, namen of logo's op deze massaal geproduceerde elektronische gadgets is een goede manier om ze te onderscheiden van al die andere producten.

Factor 2: nu toegankelijker

Voorheen waren lasergraveermachines en lasersnijsystemen moeilijk verkrijgbaar. Het aanbod was beperkt en, belangrijker nog, de prijzen van de machines waren vaak hoger dan wat de meeste bedrijven aan huis en kleine leveranciers over hadden voor de technologie.

Tegenwoordig is lasergraveren niet meer voorbehouden aan grote bedrijven en kunnen potentiële kopers deze machines goedkoper aanschaffen dan ze wellicht denken. Of u nu een laser wil kopen of huurkopen, of misschien alleen tijd op een machine wilt reserveren: over de hele wereld zijn plaatsen waar u met uw wensen terecht kunt. Epilog biedt zijn lasergraveer- en -snijmachines aan op tal van locaties in de hele VS en heeft een verscheidenheid aan distributeurs in de rest van de wereld. We bieden universiteiten en andere onderwijsinstellingen ook manieren om naar systemen te zoeken op geografische locatie.

Deze toegankelijkheid heeft geleid tot een grotere beschikbaarheid van lasergraveerders in onder andere fabrieken, makerspaces en schoolwerkplaatsen om studenten op te leiden, en geeft kleine bedrijven meer mogelijkheden om diensten op maat te bieden.

Een groep van drie papieren monsters, uitgesneden met een Epilog Laser-machine

Factor 3: de makerbeweging

Het aantal "makers" neemt elke dag toe doordat consumenten op zoek blijven gaan naar mogelijkheden om dingen zelf te doen. Doe-het-zelf is voor veel mensen een soort strijdkreet geworden om nieuwe vaardigheden te leren, nieuwe producten te creëren of kosten te besparen op een project dat anders uitbesteed zou worden.

Kickstarter en crowdfunding hebben hierbij een heel grote rol gespeeld, waardoor nu allerlei verschillende producten worden aangeboden door allerlei verschillende mensen. Sommige van deze producten zouden nooit het daglicht hebben gezien zonder crowdfunding als primaire financieringsbron.

Lasergraveren speelt hier een rol. Zo heeft Epilog Laser onlangs zijn mogelijkheden gedemonstreerd op de Maker Faire Bay Area. Hobbyisten en knutselaars hebben veel belangstelling getoond in de mogelijkheden van lasertechnologie. Met lasergraveren en -snijden kunnen ideeën van concept tot eindproduct worden uitgewerkt met behulp van prototypes, siergraveerwerk of zelfs door graveerservices op maat te bieden.

Factor 4: toename van industriële toepassingen

Behalve in het kleinbedrijf kent lasergraveren ook een sterke toename van het aantal toepassingsgebieden in de industrie. Een van de grotere sectoren is die van de identificatie en beveiliging. Hier is lasergraveren ideaal voor creditcards, identiteitsbewijzen, vertrouwelijke documenten en andere items waarvoor strengere beveiligingsmaatregelen nodig zijn.

Met lasergraveren wordt een item permanent gemarkeerd, wat een extra controle mogelijk maakt op namaakproducten en replica's. Voor identiteitsbewijzen worden meerdere lagen toegepast, zodat de pigmentkleur van de onderste lagen gewijzigd kan worden zonder de transparante toplaag te beïnvloeden. Dit garandeert een fraudebestendig product met hoogwaardige afbeeldingen en tekst, dat niet te vervalsen is en aangepast kan worden aan de eisen van elke organisatie.

Pitchfork, gemarkeerd met een lasergraveerder
Oliefilter, gemarkeerd met een lasergraveerder

Lasers kunnen serienummers, tijdstempels, onderdeelnummers, componentlabels, datumcodes, streepjescodes of branchespecifieke codes etsen/graveren. Het is duidelijk dat lasergraveren is uitgegroeid tot een belangrijk instrument in de identificatie van onderdelen, het beheren en bijhouden van voorraden, het weergeven van veiligheidsinstructies en waarschuwingen, en het voorkomen van verlies en schade.

Naarmate de technologie geavanceerder wordt, kan lasergraveren een extra beveiligingslaag bieden in toepassingsgebieden als robotica, 3D-printen en de auto-industrie.

Factor 5: toename van branding

Branding maakt bedrijven niet alleen beter zichtbaar in de wereld, het wordt steeds meer een handige manier om diefstal van producten en bedrijfseigendommen te voorkomen. Door een bedrijfsnaam of logo te lasergraveren op goederen die het bedrijf verstrekt, is meteen duidelijk wie de eigenaar is van wat. Voor iemand die gestolen goederen probeert te verkopen, zal het lastig zijn om te verklaren waarom daar een groot logo of een bedrijfsnaam op staat.

Doordat lasers gemakkelijk streepjescodes en serienummers kunnen graveren, zijn deze goederen voor bedrijven beter te volgen dan generieke elektronische apparaten. Bovendien vormen ze een aanvulling op de gewone brandingactiviteiten.

Leistenen onderzetters gegraveerd met een logo

Factor 6: betaalbare prijzen

Hoewel lasergraveer- en -snijmachines populairder zijn geworden, zijn de marktprijzen stabiel gebleven. En doordat lasergraveren (door de komst van systemen met laag vermogen die graveren op lagere kwaliteit) een zeer competitieve markt is, hoeft het kopen of leasen van een lasergraveerder of -snijder geen vermogen te kosten.

Factor 7: meer accessoires

De vooruitgang op het gebied van lasersnijden en -graveren heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe accessoires, waardoor meer en betere toepassingsgebieden zijn ontstaan. Epilog levert rondgraveermodules, speciale lenzen, luchtcompressors, pintafels en fotobewerkingssoftware voor bijna al onze systemen. Daarmee kunnen gebruikers cilindervormige of onregelmatig gevormde items graveren. Sommige van deze accessoires dragen bij aan een superieure snijkwaliteit.

Een zaklamp van geanodiseerd aluminium op de rondgraveermodule in een Epilog Laser-machine.

Factor 8: nieuwe en andere markten voor lasergraveren

Het gebruik van lasergraveren neemt toe door Etsy, makers en identificatiesystemen, maar dat zijn niet de enige factoren die de groei van de branche bepalen. Een van de redenen voor de toekomstige groei van lasergraveersystemen is de ontwikkeling van nieuwe segmenten. Voorbeelden van deze segmenten zijn houtbewerking, metaalbewerking, digitale en winkelbewegwijzering, modelbouw, kledingwinkels, stoffenwinkels, gadgets en sportartikelen.

Deze acht factoren dragen bij aan de verdere ontwikkeling van de markt voor lasergraveren en -snijden, die na vijf jaar nog geen tekenen lijkt te vertonen van enige vertraging van de onstuimige groei.

Abonneer u op onze maandelijkse nieuwsbrief voor nieuws over de branche, voorbeelden van laserprojecten en video's.

Wilt u meer weten over Epilog Laser-machines? Vul het formulier op deze pagina in en ontvang een brochure met onze volledige productlijn en snijvoorbeelden. Voor meer informatie kunt u ook onderstaand nummer bellen.


Telefoon: 030-7602998Vraag gratis brochure & voorbeelden aan

Ontvang brochures, voorbeelden en meer informatie van ons of uw lokale distributeur.

*
*
*
*


help desk software