5 veelgemaakte fouten bij lasergraveren en hoe ze te vermijden

Breng uw gravures naar een hoger niveau met deze handige tips.

Een houtblok gegraveerd met 'Graveerfouten vermijden'

Of u nu een volleerd technicus of een beginnende maker bent, het kost tijd en ervaring om uw ontwerpapparatuur correct te leren gebruiken en om valkuilen en fouten te vermijden.

Soms ontstaan er problemen waarbij ontwerpers zich afvragen wat ze verkeerd hebben gedaan of hoe ze het beter hadden kunnen doen. Dit geldt voor elke discipline en lasergraveren vormt hier geen uitzondering op.

Weten hoe u deze fouten voortaan kunt vermijden is het halve werk. Daarom beschrijven we hier de vijf meest gemaakte fouten op het gebied van lasergraveren en manieren om ze in toekomstige projecten te vermijden.

Fout 1: Textiel graveren waarbij de laser door het materiaal brandt

De eerste stap om te vermijden dat textiel verbrand wordt met een lasergraveer-/snijmachine is begrijpen welke textielsoorten het proces kunnen weerstaan en bij welke temperaturen. Stevigere textielsoorten zoals spijkerstof, canvas en leer kunnen hogere vermogensinstellingen weerstaan tijdens het graveren. Maar als het om delicate textielsoorten gaat, is het belangrijk om te beginnen met instellingen op hoge snelheid (dichtbij of op 100%) en een laag vermogen (rond 5 tot 10%). Test deze initiële instellingen op wat restmateriaal. Als de stof het proces kan weerstaan, kunt u het vermogen verhogen totdat u de gewenste resultaten krijgt.

Als u direct op een kledingstuk wilt graveren, is het nuttig om de 'dots per inch' (DPI) waarop u graveert te verlagen. Hoe hoger de DPI, hoe meer materiaal er zal worden verwijderd. Graveren met een lagere DPI zorgt ervoor dat de laser alleen de bovenlaag licht verdampt zonder door de hele stof te branden. De meeste textielsoorten kunnen 150 tot 300 DPI goed weerstaan.

Een close-up van een gravure in fleecestof

Fout 2: Acryl produceert geen zuiver witte gravure

Dit wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door gebruik van de verkeerde soort acryl voor uw toepassing. Er worden doorgaans twee soorten acryl gebruikt voor lasergravures en beide zijn geschikt voor verschillende toepassingen.

Platen en voorwerpen van gegoten acryl worden gemaakt door vloeibaar acryl in mallen te gieten die kunnen worden ingesteld op verscheidene vormen en maten. Dit type acryl is ideaal voor gravures omdat het zuiver wit wordt wanneer het gegraveerd wordt, wat het geschikt maakt voor prijzen en plaquettes. Het kan met een laser worden gesneden, maar het zal geen vlamgepolijste randen aan uw projecten geven.

Het andere soort acryl dat voor lasergravures wordt gebruikt, wordt geëxtrudeerd acryl genoemd en wordt in platen gevormd door een machine. Geëxtrudeerd acryl is over het algemeen goedkoper dan gegoten acryl omdat het wordt gevormd met een productietechniek met grotere volumes. Het reageert echter compleet anders op de lasergraveermachine. Dit type acryl kan netjes en soepel worden gesneden en produceert een vlamgepolijste rand. Als het gegraveerd wordt, produceert het echter geen zuiver wit maar een doorzichtige gravure. Zorg er daarom voor dat u gegoten acryl gebruikt als u een zuiver witte afwerking wilt.

Een lasergegraveerde plaquette van acryl

Fout 3: Ruwe gravures in glas

Wanneer een laser glas raakt, wordt vaak het oppervlak gefragmenteerd zonder diep te graveren of het nodige materiaal te verwijderen om volledig te graveren. Het gefragmenteerde glasoppervlak zal er mat uitzien maar kan ruw en versplinterd zijn, afhankelijk van het soort glas dat wordt gegraveerd. Hoewel een mat uiterlijk gewenst is, zit niemand te wachten op een ruw of versplinterd oppervlak.

Probeer een van de onderstaande tips voor een zachte, matte afwerking:

  • Gebruik een lagere resolutie, rond 300 DPI, voor een beter resultaat op glas omdat de punten dan verder uit elkaar liggen bij het graveren.
  • Verander het zwart in uw afbeelding naar 80% zwart.
  • Voer uw lasergraveerder uit met Jarvis Dithering (u kunt dit patroon in de Epilog printdriver vinden), wat zal helpen om een zachte afwerking te produceren.
  • Soms kan het aanbrengen van een dun, vochtig vel krantenpapier of toiletpapier op het te graveren oppervlak helpen om warmte af te voeren, wat voor een beter graveerproces zorgt. Zorg dat het papier niet bubbelt na het aanbrengen.
  • Een andere manier om warmte af te voeren is om een dunne laag vloeibaar afwasmiddel aan te brengen op het te graveren oppervlak met uw vinger of een papieren doek.
  • Als er tot slot glassplinters zijn na het graveren, polijst het oppervlak dan met een krasvrije schuurspons.
Lasergegraveerde glazen

Fout 4: Graveren in hout produceert verschillende resultaten bij dezelfde instellingen

Hout is een van de meest laservriendelijke materialen, niet alleen omdat het heel gemakkelijk kan worden gesneden, maar ook omdat het erg geschikt is om te graveren.

Verschillende houtsoorten reageren echter verschillend wanneer ze met de laser worden gegraveerd en produceren verschillende resultaten. Lichtere houtsoorten, zoals kers of esdoorn, produceren een mooi contrast waarbij de laser het hout wegbrandt, terwijl dichtere houtsoorten meer vermogen van de laser vereisen om ze te snijden of graveren.

De dichtheid van de houtnerven kan drastisch verschillen, afhankelijk van het soort hout waar u mee werkt. Kers, els, walnoot en esdoorn hebben redelijk kleine houtnerven, terwijl eikenhout middelgrote tot grote houtnerven heeft. Als er bijvoorbeeld een groot vierkant in een stuk kersenhout zou worden gegraveerd, zou het er zeer gelijkmatig uitzien. Het gegraveerde oppervlak zou glad zijn met weinig variatie in hoogte. Als hetzelfde vierkant echter in een stuk eikenhout zou worden gegraveerd, zou het er erg ongelijkmatig uitzien en sterk variëren in hoogte.

Hier volgen enkele tips voor het graveren in hout:

  • Esdoorn en els zijn enkele van de meest populaire houtsoorten voor gravures omdat ze een groot contrast geven.
  • Graveren in blank hout produceert rook en gruis dat vast kan komen te zitten in de houtnerven. Graveer om dit effect te reduceren altijd van beneden naar boven – dit helpt om rook af te voeren van de gravure.
  • Als u gebeitst hout graveert, kunnen rook en gruis na het graveren met een vochtige doek van het houtoppervlak worden afgeveegd.
Lasergegraveerde sigarendoos van hout

Fout 5: De lasergraveerder werkt niet zo snel meer

Maak uw machine schoon! Net als veel andere soorten ontwerpapparatuur produceert een schone graveermachine betere resultaten dan een machine die niet goed wordt onderhouden. De onderhoudsvereisten staan in de handleiding van uw lasermachine. Als de prestaties plotseling achteruitgaan, kan het controleren en schoonmaken van de optica de eerste stap zijn om het probleem op te lossen.

Het is raadzaam om de optica in de laser (de lenzen en spiegels) wekelijks te controleren en te reinigen indien nodig. Als u materialen snijdt die meer residu produceren, zoals hout of acryl, moeten uw optica mogelijk vaker worden schoongemaakt. De optica zijn normaal gesproken goudkleurig, helder en glanzend. Als ze dof zijn of vlekken of gruis bevatten, is het tijd om ze schoon te maken.

Binnenkant van een Epilog Laser-machine

Conclusie

De bovengenoemde fouten worden veel gemaakt door makers en ontwerpers die lasergraveermachines gebruiken, vooral als ze de apparatuur nog maar kort gebruiken. Maar zoals u kunt zien, kunnen deze fouten eenvoudig vermeden worden als u weet hoe u ze moet corrigeren.

We helpen ontwerpers en makers door elke stap van het proces, van het kopen van de juiste lasergraveerder en het kiezen van de juiste materialen tot het leren vermijden van veelgemaakte fouten. We hebben een bibliotheek met kennisbankartikelen en een behulpzame ondersteuning voor klanten die problemen ondervinden.

Als u meer informatie over onze lasergraveermachines wilt, kunt u contact met ons opnemen voor een demonstratie door de distributeur bij u in de buurt om te zien welke optie voor u het beste is.Bent u klaar om deze tips toe te passen met uw eigen lasermachine? Vul het formulier op deze pagina in en ontvang een brochure met onze volledige productlijn en snijvoorbeelden. Voor meer informatie kunt u ook onderstaand nummer bellen.


Telefoon: 030-7602998

Vraag gratis brochure & voorbeelden aan

Ontvang brochures, voorbeelden en meer informatie van ons of uw lokale distributeur.

*
*
*
*
help desk software