3D-printen versus lasergraveren

Overeenkomsten en verschillen tussen twee van de populairste technologieën

Lasergesneden, gelaagd 3D-borstbeeld van Abraham Lincoln

Op het eerste gezicht lijken 3D-printers niet veel overeenkomst te vertonen met lasersnij- en -graveersystemen. Toch hebben ze meer met elkaar gemeen dan u misschien zou denken.

In het begin waren deze machines vooral een middel voor grote, externe leveranciers om bedrijven en consumenten de producten te leveren waar ze om vroegen. Dankzij de vooruitgang in de technologie en de miniaturisering zijn deze machines nu binnen het bereik gekomen van gewone consumenten. Die maken er speelgoed mee, graveren er hun eigen voorwerpen mee of gebruiken ze voor hun eigen bedrijfjes.

Beide typen machines zijn computergestuurd. Een computer moet een programma uitvoeren om het project te maken waar de gebruiker aan werkt. Bij 3D-printen is de software nodig om een mal te maken voor het product dat wordt geproduceerd. Daardoor kunnen gebruikers ook nieuwe en andere soorten objecten, speelgoed, apparaten of projecten creëren. Bij lasergraveren en -snijden zorgt de software ervoor dat de laser op de juiste plek gericht wordt, zodat bijvoorbeeld tekst of afbeeldingen precies in het midden van een voorwerp worden gegraveerd of de letters voor een beletteringsproject worden uitgesneden in plaats van gegraveerd.

Lasergesneden en -gegraveerd bord van de Colorado Rockies

Bij hun introductie waren lasergraveerders en 3D-printers extreem dure apparaten die alleen betaalbaar waren voor wie rijk was of een bedrijf had dat de machines vaak zou gebruiken. Nu wordt de markt overspoeld met goedkope 3D-printers, waarvan sommige niet meer dan 100 dollar kosten. Hoogwaardige 3D-printers kosten overigens nog altijd duizenden dollars, afhankelijk van de functionaliteit en de kwaliteit. Lasergraveerders kunnen ook een hoge prijs hebben, maar ook die zijn de afgelopen jaren betaalbaarder geworden. In sommige situaties kunnen bedrijven lasergraveerders goedkoop aan gebruikers leasen.

De verschillen tussen deze machines zijn duidelijk. Met een 3D-printer kunt u een volledig object printen. Lasersnijders en -graveerders etsen logo's, streepjescodes of reclames op objecten en kunnen ook onderdelen uitsnijden voor prototyping en 3D-modellering. Ze kunnen graveren op bijna alle materialen, zoals hout, kunststof, glas, metaal, rubber en nog veel meer. 3D-printers werken voornamelijk met kunststof, hoewel grotere organisaties al ondersteuning bieden voor 3D-printen met metaal, glas en zelfs beton.

3D-printen

3D-printen is het proces waarbij driedimensionale objecten worden gemaakt door de vorming van lagen materiaal die bovenop elkaar worden gelegd.

3D-geprinte objecten kunnen in bijna elke vorm worden gemaakt met behulp van CAD-software (computer-aided design). Objecten kunnen in grootte variëren van extreem klein tot een compleet gebouw, afhankelijk van de grootte en de mogelijkheden van de printer. Het voordeel van 3D-printen is niet alleen dat het een extreem snel proces is vergeleken met de traditionele manier van produceren, maar ook dat objecten op maat gemaakt kunnen worden voor verschillende toepassingen.

3D-printer produceert een complex ontwerp

Doordat 3D-printers complexere vormen kunnen maken en efficiënter zijn geworden in de afgelopen jaren, bieden ze interessante, nieuwe manieren om onderdelen voor tal van producten of zelfs complete apparaten te maken voor allerlei bedrijfstakken. Het printen van onderdelen en objecten in deze printers is veel goedkoper dan de traditionele manier van produceren.

Maar wat kunt u eigenlijk maken met 3D-printen? Zo'n beetje alles.

Adidas gebruikt 3D-printen om schoenzolen op maat te printen en klanten zo een betere pasvorm te kunnen bieden. De Amerikaanse marine heeft onlangs een waterdichte romp 3D-geprint voor toekomstige militaire voertuigen. Sommige organisaties gebruiken 3D-printen om onderdelen voor lucht- en ruimtevaartuigen te maken, terwijl andere met behulp van de technologie goedkopere medische hulpmiddelen en protheses produceren. Er is zelfs iemand die een derde duim 3D-geprint heeft. De academische wereld 3D-print elastische huid voor robots, een 'Star Trek'-achtige trekstraal, microscopen voor ontwikkelingslanden en draagbare lichaamstemperatuurmonitors.

3D-printer die een object print

En dat is nog maar het begin van alle innovaties, waarbij we het niet eens hebben over zelf thuis speelgoed printen. Want die 3D-printcategorie is waarschijnlijk de grootste. Zo groot zelfs dat die in 2020 een enorme impact zal hebben op de speelgoedmarkt, waarin nu nog miljarden dollars omgezet worden.

Lasergraveren

Lasergraveren is het proces waarbij een laserstraal delen van het oppervlak van een materiaal verwijdert om een afbeelding te creëren die zowel te zien als te voelen is. De laser produceert tijdens het graveerproces zo veel hitte dat het materiaal verdampt. De laserstraal kan ook worden gebruikt om dwars door tal van materialen te snijden, zoals hout, acryl, leer, kurk et cetera.

Vroeger werd gedacht dat het proces alleen geschikt was voor zakelijk gebruik door grote bedrijven of leveranciers van prijzen en trofeeën. Maar dankzij de opkomst van makerspaces en e-commercesites zoals Etsy wordt lasergraveren inmiddels veel toegepast door kleine bedrijven. Met lasergraveren kunnen allerlei soorten producten worden aangepast, zoals sieraden, knutselmaterialen, pennen, gereedschap, portefeuilles, glaswerk, foto's, iPhone-hoesjes, muziekinstrumenten en nog veel meer.

Lasergesneden en -gegraveerde maquette van een wijnmakerij

Lasergraveren wordt met name gebruikt voor het personaliseren van objecten met een logo, een merk of een naam. Deze toename in personalisatie leidt tot een wijdverbreid gebruik van lasergraveren door onder andere kleine bedrijven aan huis. Die gebruiken het als een manier om unieke artikelen te kunnen leveren voor bruiloften, verjaardagen, jubilea, speciale bedrijfsevenementen of promotionele weggevertjes. En doordat lasers ook materialen kunnen snijden, worden deze systemen steeds populairder om prototypes, maquettes en nog veel meer te maken.

Lasergraveren is in de afgelopen tijd ook aantrekkelijk geworden voor industriële bedrijven die het procedé gebruiken voor het graveren of etsen van serienummers, tijdstempels, onderdeelnummers, componentlabels, streepjescodes, datamatrixcodes, merken en branchespecifieke codes.

Industriële bedrijven passen lasergraveren toe om een extra beveiligingslaag voor apparaten en producten te bieden, fraude te voorkomen en voorraden gemakkelijk bij te houden.

Lasergegraveerd skateboard

Het toenemende gebruik door industriële bedrijven en bedrijven aan huis heeft ertoe geleid dat lasergraveren in de vijf jaar tot en met 2016 volgens marktonderzoekbureau IBIS World een samengestelde jaarlijkse groei van 5,5 procent heeft gekend. De omzet en het aantal verkochte lasergraveerapparaten zullen de komende vijf jaar naar verwachting blijven stijgen, doordat de beschikbaarheid beter wordt en de prijzen dalen tot een niveau waarop veel bedrijven zich de machines kunnen veroorloven.

Er zijn veel soorten lasersnijders en -graveerders die verschillende functies hebben, maar de meeste kunnen het oppervlak van bijna alle materialen markeren, ook van metalen. Het aanbod loopt uiteen van kleine, betaalbare machines die kleine items kunnen graveren tot enorme machines die meerdere artikelen tegelijkertijd kunnen graveren. Epilog Laser heeft compacte lasersystemen met een graveeroppervlak van 16 x 12 inch of 24 x 12 inch, maar ook grotere systemen die tot 40 x 28 inch gaan!

Als u meer informatie over onze lasersnij- en -graveermachines wilt, kunt u contact met ons opnemen voor een demonstratie door de distributeur bij u in de buurt om te zien welke optie voor u het beste is.Zou een lasermachine u kunnen helpen bij uw volgende project? Vul het formulier op deze pagina in en ontvang een brochure met onze volledige productlijn en snijvoorbeelden. Voor meer informatie kunt u ook onderstaand nummer bellen.


Telefoon: 030-7602998Vraag gratis brochure & voorbeelden aan

Ontvang brochures, voorbeelden en meer informatie van ons of uw lokale distributeur.

*
*
*
*
help desk software